Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna zupa z prażonymi pokrzywami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kość 1 sztuka
ziemniaki 1/2 kg
warzywa 1/2 kg
makaron muszelki 100 g
śmietana słodka 100 ml
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
sól do smaku
młoda pokrzywa garść
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna zupa z prażonymi pokrzywami

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa (marchewka, pietruszka, brokuł, fasolka szparagowa, kapusta, kalafior, por) obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Kość schabową z pokrojonymi ziemniakami zalewamy zimną wodą i zagotowujemy.
Krok 1 - Wiosenna zupa z prażonymi pokrzywami foto
2
Dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie, oraz resztę warzyw, gotujemy do miękkości, około 30 minut.
Krok 2 - Wiosenna zupa z prażonymi pokrzywami foto
3
Pod koniec wsypujemy suchy makaron, doprawiamy do smaku, zabielamy zupę śmietanką. Zestawiamy z ognia.
Krok 3 - Wiosenna zupa z prażonymi pokrzywami foto
4
Pokrzywy myjemy, osuszamy, siekamy nożem, należy robić to w rękawiczkach bo parzą.
Krok 4 - Wiosenna zupa z prażonymi pokrzywami foto
5
Wrzucamy na rozgrzane masło na patelni i smażymy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Posypujemy rozlaną zupę na talerzach i podajemy.
Krok 5 - Wiosenna zupa z prażonymi pokrzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 29.06.2016 19:46
dobry pomysł
Babeczka35 17.05.2016 21:50
Lubię takie zupki:)
krokus 17.05.2016 19:56
ciekawi mnie ta prażona pokrzywa , nigdy nie próbowałam
Franciszek 17.05.2016 15:30
ciekawa zupa
pestka 17.05.2016 15:14
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak