Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki Świata: Piadina - włoski przysmak

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 0,5 kg
smalec 100 g
sól 1 łyżka
woda 200 ml

Tapenada

czosnek 1 ząbek
oliwki czarne 300 g
Pieprz czarny grubo mielony Prymat szczypta
tymianek szczypta
rozmaryn szczypta
oregano szczypta
oliwa 2 łyżki

Dodatki

pomidor 4 plastry
ser żółty 2 plasterki
szynka 2 plasterki
rukola 30 liści
bazylia
cebula czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Smaki Świata: Piadina - włoski przysmak

Przygotuj ciasto:
Na stół wysyp mąkę, dorzuć sól oraz smalec, następnie dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie już zbite i elastyczne, owiń je w szmatkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Tapenada:
W blenderze zmiel na gładką masę wypłukane czarne oliwki, czosnek, oliwę, pieprz, tymianek, oregano i rozmaryn.
Z ciasta ulep kule wielkości główki czosnku, rozwałkuj je i wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię. Kiedy na powierzchni pojawią się bąble, to znak, że ciasto jest gotowe, by je przewrócić. Delikatnie uciskaj je, by pozbyć się powietrza. Kiedy już się usmaży, można nakładać dodatki. Na początek rozsmaruj na placku tapenadę, na połowie ułóż plastry pomidora i kilka listków bazylii, na to piórka cebuli, ser żółty, szynkę, rukolę. Całość można polać odrobiną oliwy i zawinąć placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 18.03.2018 18:00
Cudowne na przystawkę!
ben-ka 05.10.2016 09:04
Wygląda apetycznie i tak kolorowo.......
IZABELA29 13.09.2016 19:14
Pewnie smaczny
marzut 23.05.2016 13:54
Super przepis
staropolanka5 19.05.2016 20:46
smakowita propozycja
krokus 17.05.2016 19:58
o zjadłabym z przyjemnością
smerfetka79 17.05.2016 13:58
taaakie fast foody mogłabym jeść:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak