Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Krem z pomidorów z imbirem i bazyliowymi lodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bazyliowe lody

  • bazylia świeża

    1 szklanka liści
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • śmietanka 36%

    160 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • skórka z limonki

    1/2 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • żółtko jaja

    2 szt

Składniki na krem z pomidorów

  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • czerwona cebula

    3-4 szt
  • imbir starty

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • mleko kokosowe

    165 ml
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • wywar warzywny

    1 1/2 litra
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa

    2-3 łyżki

Składniki na pieczoną cieciorkę

  • cieciorka konserwowa

    1/2 puszki
  • słodka papryka Prymat

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • olej

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie lodów bazyliowych:
Wszystkie składniki przekładamy do misy robota i miksujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5-7 minut często mieszając – ważne żeby nie zagotować!

Garnek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimną masę przelewamy do miseczki i zamrażamy aż zgęstnieje. Następnie krem bazyliowy przekładamy do misy robota i ucieramy do gładkości. Masę przelewamy do pojemniczka z zamknięciem i ponownie zamrażamy.

Lody bazyliowe wyjmujemy na ok. 10 minut przed podaniem i trzymamy w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie pieczonej cieciorki:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ciecierzycę płuczemy i osuszamy z nadmiaru wody. Skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy mieloną, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Cieciorkę posypujemy przyprawami i mieszamy. Przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut od czasu do czasu mieszając.

Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu z pomidorów:
Paprykę i papryczkę chili myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i rozcinamy na pół. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Warzywa przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 35-45 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory z puszki i imbir. Wszystko zalewamy warzywnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 30 minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą. Całość miksujemy na jednolity krem.

Zupę zdejmujemy z palnika.

Mleko kokosowe łączymy z odrobiną zupy, mieszamy żeby otrzymać jednolity płyn i wlewamy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

Krem z pomidorów z imbirem podajemy z gałką bazyliowych lodów i pieczoną cieciorką.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (116)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 23:21
super kremik, pozdrawiam

IgraszkiLosu

06.07.2017 10:30
pyszne i ciekawe danie <3

wojtasCK

04.07.2017 23:43
Ciekawy przepis

mikrusiak

28.05.2017 11:51
Wygląda pysznie :)

Ania67

06.05.2017 21:39
Z pewnością wypróbuję ten przepis. Świetne zdjęcia

Róża1

29.04.2017 08:17
poezja ten kremik !!!!!!!!!!!

jan_mag

15.04.2017 18:50
Muszę zrobić :)

Jolanta40

09.04.2017 12:29
bardzo ciekawy pomysł

mariuszek8

26.03.2017 11:26
Zupełnie coś innego.

ApplePie

22.03.2017 15:52
Co za wykwintne pysznosci!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat