Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drożdże suche 5 g
cukier 1 1/2 łyżeczki
woda ciepła 180 ml
mąka tortowa 225 g
sól 1 szczypta
olej 30 ml

Składniki na sos serowy

ser pleśniowy złocisty 100 g
parmezan starty 40 g
śmietanka 36% 140 ml
orzechy włoskie 1 garść
masło 1 łyżka
por (biała część) 1 szt
pieprz

Dodatkowo

szparagi zielone 500 g
szynka parmeńska 100 g (w plasterkach)
pomidorki koktajlowe 8-10 szt
olej 1 łyżka
mąka tortowa do podsypywania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

Przygotowanie ciasta na pizze:
W małej miseczce rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Zostawiamy na ok. 10 minut.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).

Przygotowanie sosu serowego:
Por kroimy w plasterki i podduszamy na maśle, następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy, często mieszając aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy parmezan, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy i odstawiamy żeby sos wystygł.

Pomidorki kroimy na pół. Szparagi oczyszczamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce.

Przygotowanie pizzy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, układamy plasterki szynki, szparagi i pomidorki.

Pizze pieczemy ok. 20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 18.05.2016 13:59
pychota, :)
Ada-Gaba 17.05.2016 21:46
wygląda przepysznie
ania2610 17.05.2016 16:43
wspaniała pizza i przeapetyczne zdjęcie!
Krystyna32 17.05.2016 13:16
bardzo smaczna
berys18 17.05.2016 12:39
wygląda przepysznie
krokus 17.05.2016 11:28
ciekawa pizza, coś dla mnie :) uwielbiam szparagi i szynke parmeńską
olkaaa 17.05.2016 10:59
uwielbiam pizze
2milutka 17.05.2016 10:58
biorę w ciemno :)
agaK. 17.05.2016 10:40
Wygląda fajnie:)
smerfetka79 17.05.2016 10:16
pięknie wygląda. Byłą na pewno smaczna.
misia123410 17.05.2016 10:08
Jakie pyszności:)
ilka01 17.05.2016 09:48
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak