Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała 400 g (suszona)
kiełbasa 400 g
cebula 2 szt
papryka czerwona 2 szt (małe)
ząbki czosnku 2-3 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
cząber 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
olej 1 łyżka
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Przygotowanie:
Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.

Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.

Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 11:35
fajny dodatek z tą papryką
IZABELA29 17.05.2016 11:05
świetne danie
Ewelina1991 17.05.2016 10:15
pyszności!!!
mirosława4 17.05.2016 09:56
pożywne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak