Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa ziemniaczana z mięsem i smażoną cebulką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Baza

schab bez kości 30 dag
łopatka bez kości 30 dag
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek ząbki 3 sztuki
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
woda 2 l

Pozostałe

ziemniaki 1 kg
cebula biała 3 duże
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
śmietana 18 proc 300 g
masło klarowane 1,5 łyżki
majeranek 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa ziemniaczana z mięsem i smażoną cebulką

1. Mięso myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, dodajemy obrane warzywa, natkę, ziele, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy 30 minut.

2. Po tym czasie warzywa i mięso wyławiamy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Gotujemy 15 minut.

3. W tym czasie na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zrumieni, na patelnię wrzucamy wyłowione pokrojone w kostkę schab i łopatkę. Smażymy chwilę i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut.

4. Śmietanę mieszamy w dwóch łyżkach wazowych zupy, aby ją zahartować. Stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy do zupy. Dodajemy przetarty przez dłonie majeranek. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 12:19
fajna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak