Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpeciki w occie :)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 0,5 kg
cebulka 3 szt
marchewka 2 szt
ocet 10 % 0,5 szkl
woda 2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cukier do smaku
ryż 0,5 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: pulpeciki w occie :)

Mięso mielone przekładamy do miseczki,dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebule,jedna startą na drobnych oczkach marchewkę oraz ryż ugotowany na sypko (najlepszy paraboliczny ) ; całość doprawiamy do smaku pieprzem,solą i przyprawą do mięsa mielonego. Z tak otrzymanego farszu lepimy kuleczki wielkości piłeczki do golfa :)
Nasze kuleczki podsmażamy na oliwie z oliwek,postarajmy się zrobić to z każdej strony (próbowałam też gotowanych ale jakoś te podsmażane maja większe wzięcie :))

Wodę z octem gotujemy na małym ogniu,dodajemy do smaku liść laurowy ,ziele angielskie (ja daje dosłownie 3-4 kulki),i troszkę gorczycy,marchewkę pokrojona w plasterki i cebulę w drobne piórka. Całość gotujemy jakieś 20 min. Po odstawieniu z ognia dodajemy do smaku trochę cukru żeby zalewa nie była zbyt kwaśna.

Podsmażone kuleczki,razem z oliwka przekładamy do wysokiej miseczki i zalewamy taką gorącą marynatą. Gotowe !

Najlepiej smakuje po jakiś 2-3 dniach kiedy mięso przejdzie na wskroś smakiem zalewy!

Idealnie nadają się na zimne zakąski . SMACZNEGO !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 26.09.2010 12:11
i jest na rozdrabniacz:)
rosik93 01.09.2010 13:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak