Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
szpinak mrożony 400 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
pomidory suszone Smak 4 szt
jajko 4 szt
masło 3 łyżki
olej 4 łyżki
mleko 1 łyżka
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i cebulę obrać. W rozdrabniaczu zmielić na jednolitą masę. Masę przełożyć do lnianej ściereczki i wycisnąć nadmiar wody. Przełożyć do miski. Wymieszać z jajkiem i mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 1 - Placki ziemniaczane ze szpinakiem foto
2
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoty kolor. Wstawić do ciepłego piekarnika w celu utrzymania temp.
Krok 2 - Placki ziemniaczane ze szpinakiem foto
3
Zamrożony szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać aż do odparowania wody. Dodać masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posiekane drobno pomidory. Pozostałe jajka roztrzepać z mlekiem, solą, pieprzem i dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać i podsmażyć. Gorącą masę szpinakową wyłożyć na ciepłe placki i podawać.
Smacznego.
Krok 3 - Placki ziemniaczane ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 15.05.2016 21:38
smaczne danie
krokus 15.05.2016 18:23
Fajne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak