Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki owsiane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko skondensowane 1 puszka
płatki owsiane 250 gram
masło 50 gram
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
żurawina suszona 1 szklanka
pestki dyni 1/2 szklanki
pestki słonecznika 1/2 szklanki
orzechy włoskie 3/4 szklanki
orzechy laskowe 3/4 szklanki
siemię lniane 2 łyżki
sezam 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiane

Kroki postępowania

1
Orzechy laskowe podpiec i zetrzeć skórkę. Wszystkie nasiona, płatki i lekko posiekane orzechy wymieszać.
Krok 1 - Batoniki owsiane foto
2
Mleko przelać do rondla, dodać masło i ogrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Dodać ekstrakt wanilii i wylać do suchych składników.
Krok 2 - Batoniki owsiane foto
3
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Batoniki owsiane foto
4
Formę ( 24/36) wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wysypać masę i równo rozłożyć a następnie uklepać.
Krok 4 - Batoniki owsiane foto
5
Wstawić do piekarnika z temp. 150 stopni i piec do lekkiego zrumienienia ok. 50 minut.
Krok 5 - Batoniki owsiane foto
6
Po wyjęciu z piekarnika, przykryć papierem do pieczenia. Na papierze postawić drugą blaszkę lub jakąś tacę i obciążyć. Po całkowitym wystygnięciu pokroić.
Krok 6 - Batoniki owsiane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.06.2016 08:46
fantastyczne :)
krokus 14.05.2016 21:14
smaczne i zdrowe
Edita 14.05.2016 16:50
zdrowe batoniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak