Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z mango i dyni z nutą pomarańczy i imbiru

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mus

mus z mango 1 sztuki
dynia 250-300 g
sok pomarańczowy 250 ml
imbir starty 1 cm
miód prawdziwy 1-1,5 łyżki
makan małe kokardki 100-150 g

dodatki

jogurt naturalny 2-3 łyżki
listki melisy

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z mango i dyni z nutą pomarańczy i imbiru

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do ulubionego stopnia miękkości. Dynię,(nie obieramy skóry), kroimy na mniejsze kawałki zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut). Lekko przestudzoną oddzielamy ze skóry a miąższ dokładnie miksujemy. Do musu z dyni dodajemy przetarty mus z mango, dolewamy sok z pomarańczy ( mile widziany ze świeżo wyciśniętych pomarańczy) ścieramy na najdrobniejszych oczkach imbir i całość ogrzewamy. Na koniec dodajemy miód do smaku ( gdy mus przestygnie do ok 40 stopni). Możemy dodać jeszcze odrobinę skórki z limonki lub wyciśniętego soku.
Do miseczek wlewamy ciepły mus ( a w upalne dni zimny - wspaniale przyniesie ochłodzenie) a na wierzch wykładamy po porcji makaronu i całość dekorujemy kleksami jogurtu oraz świeżymi listkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 19:42
dobry deser
Motorek 17.05.2016 16:35
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak