Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną

Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    4 szt
  • kasza jęczmienna

    1 szkl
  • oliwa z oliwek

    6 łyżek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kurkuma mielona

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżzeczki
  • kmin rzymski

    2 łyżeczki
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • pomidor

    4 szt
  • pietruszka zielona

    4 łyżki
  • papryczka chili

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz oliwę.
Bakłażana przeciąć wzdłuż, następnie ponacinać w kratkę na głębokość ok 1 cm, zostawiając ok. 1 cm od brzegów.
Bakłażany natrzeć mieszanką przypraw.
Piec ok 30 min.
Krok 2 - Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną
Kaszą ugotować w/g przepisu na opakowaniu-odcedzić.
Rozgrzać oliwę na patelni- wrzucić pokrojoną cebulę- zeszklić. Następnie dodać pokrojone pomidory i kaszę- podsmażyć.
Wydrążyć łyżką upieczonego bakłażana, zostawiając 1 cm miąższu od skórki,- wrzucić do farszu, podsmażyć.Przyprawić do smaku.
Krok 3 - Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną
napełnić farszem wydrążone bakłażany.
Zapiekać ok 20- 30 min. w piekarniku.
Przed podaniem posypać posiekaną ńatką.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

14.05.2016 21:57
z chęcią bym zjadła

w mojej kuchni

14.05.2016 17:19
same pyszności

mikrusiak

14.05.2016 11:45
mniam mniam ;D

krokus

14.05.2016 09:15
pysznie i zdrowo

tobi1989

14.05.2016 09:02
Pyszne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat