Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 4 szt
kasza jęczmienna 1 szkl
oliwa 6 łyżek
sól i pieprz do smaku
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżzeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
kolendra mielona 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 4 szt
pomidor 4 szt
pietruszka zielona 4 łyżki
papryczka chili 1 szt
cebula 1 szt
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek oraz oliwę.
Bakłażana przeciąć wzdłuż, następnie ponacinać w kratkę na głębokość ok 1 cm, zostawiając ok. 1 cm od brzegów.
Bakłażany natrzeć mieszanką przypraw.
Piec ok 30 min.
Krok 1 - Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną foto
2
Kaszą ugotować w/g przepisu na opakowaniu-odcedzić.
Rozgrzać oliwę na patelni- wrzucić pokrojoną cebulę- zeszklić. Następnie dodać pokrojone pomidory i kaszę- podsmażyć.
Wydrążyć łyżką upieczonego bakłażana, zostawiając 1 cm miąższu od skórki,- wrzucić do farszu, podsmażyć.Przyprawić do smaku.
Krok 2 - Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną foto
3
napełnić farszem wydrążone bakłażany.
Zapiekać ok 20- 30 min. w piekarniku.
Przed podaniem posypać posiekaną ńatką.
Smacznego!
Krok 3 - Bakłażany faszerowane kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.05.2016 21:57
z chęcią bym zjadła
w mojej kuchni 14.05.2016 17:19
same pyszności
mikrusiak 14.05.2016 11:45
mniam mniam ;D
krokus 14.05.2016 09:15
pysznie i zdrowo
tobi1989 14.05.2016 09:02
Pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak