Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem jogurtowym...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 większa
ziemniaki młode 1 kg
natka pietruszki 1/2 pęczka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżeczki
olej rzepakowy - ile potrzeba
rzodkiewka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
Sól czosnkowa jodowana Prymat - do smaku
jogurt naturalny 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem jogurtowym...

Kroki postępowania

1
obrane ziemniaki, natkę pietruszki, jajko w rozdrabniaczu dokładnie zmielić, ziemniaki można utrzeć na tarce i natkę drobno posiekać
Krok 1 - chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem jogurtowym... foto
2
cukinię umytą zetrzeć na tarce grubsze oczka ze skórką, posolić i odstawić na 20 minut, następnie dobrze odcisnąć cukinię z soku
Krok 2 - chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem jogurtowym... foto
3
dodać do ziemniaków, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać
Krok 3 - chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem jogurtowym... foto
4
na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy
Krok 4 - chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem jogurtowym... foto
5
jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać soli czosnkowej - placki są bardzo smaczne z sosem jogurtowym i syte na smaczny obiad...............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z sosem jogurtowym... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 13.05.2016 21:56
smaczne placuszki
Renataj 13.05.2016 21:09
Fajny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak