Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy babuni

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 60 dag
jajko 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
marchew 2 sztuki
przecier pomidorowy 500 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 czubata łyżka
mąka 1,5 łyżki
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
bulion warzywny 1 l
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy babuni

1. Mięso mieszamy dokładnie z pokrojoną w kosteczkę cebulą, bułką tartą i jajkiem. Doprawiamy majerankiem, przyprawą do mięsa, czosnkiem, solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 do lodówki aby smaki się połączyły. Z mięsa formujemy duże kulki. Obtaczamy je w mące.

2. W dużym garnku zagotowujemy bulion. Do gotującego się bulionu dodajemy startą marchew i wrzucamy po kolei klopsy. Gotujemy około 20 minut.

3. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem.

4. Łyżkę skrobii rozrabiamy z odrobiną wody i powoli, ciągle mieszając dodajemy do sosu, tak, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze chwilę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.05.2016 17:21
Pyszne danie:)
Anna169Hosz 13.05.2016 16:01
Na pewno pyszne!
Wacław 13.05.2016 14:24
babunia wie co dobre ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak