Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 6 sztuk
cukier 15 dag
mąka tortowa 12 dag
kakao 3 łyżki
masło 40 g

Biszkopt jasny

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki

Warstwa serowa

twaróg zmielony 80 dag
mleko w proszku 1/2 szklanki
mleko 2% 1/2 szklanki
jajko 5 sztuk
masło 2 łyżki
cukier puder 20 dag
sok z cytryny 2 łyzki

Krem budyniowy z likierem

mleko 750 ml
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier wanilinowy 32 g
cukier 4 łyżki
likier kokosowy 100 ml
masło 35 dag

Warstwa wiśniowa

wiśnie w syropie 1 słoik
sok z cytryny 2 łyzki
cukier 3 łyzki
galaretka wiśniowa 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzeczka

Poncz

woda 3/4 szklanki
likier kokosowy 1/4 szkalnki
cukier puder 1 łyżeczka
polewa czekoladowa do dekoracji
dżem wiśniowy do posmarowania

Porada

Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową.

Przepis i sposób przygotowania na: Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 1 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
2
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 2 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
3
Warstwa serowa: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera zmiksować krótko, tylko do jednolitego połączenia składników , wylać na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.
Krok 3 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
4
Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy,lub kokosowy całość mieszamy mikserem do połączenia.
Krok 4 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
5
Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, można zmiksować blenderem na mus, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
Krok 5 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto
6
Złożenie ciasta: Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.
Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.
Krok 6 - Cudaczek serowo-wiśniowy z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 13.05.2016 22:33
obłędnie wygląda
gusia1000 13.05.2016 14:14
Pyszne ciasto.
dodi 13.05.2016 09:22
pyszne arcydzieło
Mama niejadka 12.05.2016 21:51
Pyszne ciasto
Babeczka35 12.05.2016 21:36
Cudny:) Musi być pyszny:)
olkaaa 12.05.2016 21:02
bardzo fajny
agnieszka214 12.05.2016 19:01
Pyszny kesek już bym mogła zjeść
noninka77 12.05.2016 18:35
Obłędny :)
joannaa24 12.05.2016 17:30
Prezentuje się wybornie ;)
Janina 12.05.2016 16:02
Świetne słodkości;))
kd045 12.05.2016 14:50
super przepis !
smerfetka79 12.05.2016 14:37
cuuudaczny:) oj miało być cudowny. Zapisuję do zrobienia:)
Grazyna0211 12.05.2016 13:53
świetne ciasto
KORAL 12.05.2016 13:10
Oczywiście , piękny i bardzo smaczny ;)
tobi1989 12.05.2016 13:06
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak