Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagielnik z owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 200 g
wiórki kokosowe 1 łyżka
olej kokosowy 3 łyżki

Masa

kasza jaglana 1 szklanka
mleko kokosowe 1 puszka
banan 2 sztuki

Dodatki

czarna porzeczka 1/2 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jagielnik z owocami

Kroki postępowania

1
Tortownicę o średnicy ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Herbatniki lub ciastka (koniecznie pełnoziarniste!) wsypujemy do rozdrabniacza lub blendera i miksujemy przez parę chwil. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki i olej kokosowy i po wymieszaniu, powstałą masę wykładamy na spodzie tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Jagielnik z owocami foto
2
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, następnie, po ostudzeniu, dodajemy mleko kokosowe i obrane banany. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Krok 2 - Jagielnik z owocami foto
3
Na schłodzonym spodzie układamy owoce (jeżeli używany owoców mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)
Krok 3 - Jagielnik z owocami foto
4
Gotową masę z kaszy jaglanej przekładamy do tortownicy, staramy się równomiernie ją rozprowadzić.
Krok 4 - Jagielnik z owocami foto
5
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 60 minut.

Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).
Krok 5 - Jagielnik z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 10.05.2016 00:17
fajny przepis :)
krokus 09.05.2016 22:08
Fajny, a fotka świetna
KORAL 09.05.2016 17:39
Fajna masa;)
tobi1989 09.05.2016 11:55
Super deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak