Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukierkowy tort miętowo- wiśniowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 8 sztuk
mąka pszenna 8 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Krem miętowy

landrynki miętowe 200 gram
woda zimna 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
śmietana 30% 0,5 l

Krem wiśniowy

jogurt wiśniowy 3 kubeczki
serek mascarpone 250 gram
margaryna 100 gram
cukier puder 3 łyżki

Krem maślany

masło 82% 200 gram
jajko
cukier puder 0,5 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki

Dodatkowo

herbata czarna 1 filiżanka
cukierki 300 gram
wiórki kokosowe 200 gram

Porada

Biszkopta upiec najlepiej dzień wcześniej. Będzie lepiej się kroił. Biszkopty nasączam wacikiem kosmetycznym, jest wygodniej *1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody * 300 g kolorowych cukierków czekoladowych w cukrowej skorupce *tortownica 26cm

Przepis i sposób przygotowania na: Cukierkowy tort miętowo- wiśniowy

1. BISZKOPT Jajka ( powinny być w temperaturze pokojowej) oddzielić, osobno żółtka, osobno białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać żółtka i cukier. Na sam koniec wysypać powoli przesiane mąki z proszkiem do pieczenia Biszkopt upiec w tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam 25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczony i ostygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty

2 MASA WIŚNIOWA: Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo serek mascarpone i jogurty wiśniowe.

3 Pierwszy blat biszkoptu skropić zaparzoną, ostudzoną herbatą. A następnie wyłożyć gotowy krem wiśniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby krem stężał na torcie.

4 MASA MIĘTOWA: Landrynki przełożyć do rondelka, zalać wodą, postawić na palnik, gotować, i mieszać aż do rozpuszczenia się cukierków. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej lekko ściągniętą galaretkę landrynkową. Dokładnie razem wymieszać.

5 Kolejny blat namoczyć herbatą. Położyć na masę wiśniową. A na górę wyłożyć masę miętową.
6 KREM MAŚLANY Masło utrzeć mikserem na puch. Jajko dokładnie wyparzyć w gorącej wodzie. Następnie białko oddzielić od żółtka w osobne miseczki. Ubić białko do białości , dodajemy połowę cukru pudru i miksować około 3 minut. Następnie dodać cukier puder do żółtka i utrzeć do białości. Tak przygotowane składniki dodać do ubitego masła. Na koniec dodać sok z cytryny. Ubijać jeszcze kilka minut aż do połączenia składników.

7 Kremem maślanym obłożyć cały tort. Boki obsypać dookoła wiórkami kokosowymi. Górę tortu udekorować kolorowymi cukiereczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.06.2016 10:35
musi być pyszny
Jolcia_90 11.05.2016 01:06
Masa miętowa najlepsza :) Najbardziej wyczuwalna :)
MałaMi89 09.05.2016 22:54
I znowu zgłodniałam... a tu już ta godzina! :)
krokus 09.05.2016 21:52
piękny kolorowy
ada.la 09.05.2016 21:24
śliczny torcik
Babeczka35 09.05.2016 20:53
Super torcik:) Podoba mi się:)
Jolcia_90 09.05.2016 19:43
Dziękuję :)
Jolcia_90 09.05.2016 19:43
W tym przypadku, akurat duże dzieci :) Mniejsze też będą zadowolone :)
Justi2401 09.05.2016 18:17
Wspaniały tort, najbardziej podoba mi się miętowa masa :)
Konczi 09.05.2016 17:14
Świetny torcik :)
Ewa Wojtaszko 09.05.2016 16:44
dzieciaczki na pewno zachwycone :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak