Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt ze słonecznikiem i karmelem

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na biszkopt ze słonecznikiem i karmelem, przełożony kremem śmietanowym.

Składniki:

Biszkopt z 5 jaj:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem śmietanowy:

śmietana 30% 500 mililitrów
cukier puder 5 łyżek
śmietan fix 2 opakowania
bita śmietana w proszku 1 opakowanie

Wierzch z ziaren słonecznika:

mleko skondensowane 1 puszka
masło 125 gramów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
słonecznik łuskany 200 gramów
cukier 2 łyżki
mleko 5 łyżek

Porada

Użyj blaszki o wymiarach 25x32 cm lub tortownicy o średnicy 21 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt ze słonecznikiem i karmelem

Pyszne ciasto biszkoptowe, przełożone kremem z bitej śmietany. Na wierzchu jest warstwa z ziaren słonecznika połączonego z mlekiem skondensowanym i cukrem. Idealne zestawienie miękkiego biszkoptu, śmietanowego kremu z chrupiącymi nasionami słonecznika.

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę. Piec w temp 180 C do tzw. "suchego patyczka".
Krok 1 - Biszkopt ze słonecznikiem i karmelem foto
2
Ciasto ostudzić i przekroić na dwie części. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz bitą śmietanę w proszku. Na koniec dodać śmietan fixy. Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.
Krok 2 - Biszkopt ze słonecznikiem i karmelem foto
3
Na wierzch ciasta rozsmarować mleko skondensowane. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.Przesypać do miseczki.
Krok 3 - Biszkopt ze słonecznikiem i karmelem foto
4
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Następnie wsypać uprażony słonecznik. Całość chwilę smażyć. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

Pysznego ciasta:)
Krok 4 - Biszkopt ze słonecznikiem i karmelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika 04.10.2023 17:19
Dzień dobry, jaki rozmiar blaszki użyć?
Doradca Smaku 05.10.2023 09:08
Użyj blaszki o wymiarach 25x32 cm lub tortownicy o średnicy 21 cm.
dodi 09.05.2016 20:55
bardzo apetycznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 09.05.2016 15:59
Pyszne ciasto
Ewa Wojtaszko 09.05.2016 11:08
fajne, to ciacho !
noninka77 09.05.2016 09:26
Dziękuję :)
Kolorowa 08.05.2016 22:38
Super przepis !
krokus 08.05.2016 22:02
Nie no ...super przepis , wygląda smacznie
Renata9 08.05.2016 21:04
Smaczne ciacho :-)
Wiktoria29 08.05.2016 20:03
ciekawy przepis
joannaa24 08.05.2016 18:51
Pyszne ciasto ;)
MAR3STA 08.05.2016 17:53
Pyszne ciasto
Bernadeta1 08.05.2016 17:52
pysznie się prezentuje
Stenka 08.05.2016 16:12
smaczne ciasto
Mama niejadka 08.05.2016 15:09
Pyszny biszkopt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak