Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomboloni- włoskie pączki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pączki

mąka chlebowa 285 g
mąka pszenna 285 g
cukier 80 g
masło- ciepłe 100 g
woda ciepła 100 g
mleko ciepłe 150 g
jajko 3 sztuki
drożdże świeże 20 g
sól 1 szczypta
wódka/spirytus 25 ml
skórka z cytryny

krem budyniowy

żółtko jajek 6 sztuk
cukier 80-100 g
mąka pszenna 50 g
mleko 3,2% 450 ml
pasta z wanilii 1 łyżeczka

Porada

Część kremu można, ale nie jest to konieczne, wyłożyć na wierzch pączków.

Przepis i sposób przygotowania na: Bomboloni- włoskie pączki

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypujemy cukrem i dodajemy połowę porcji ciepłego mleka (temp. ok 37 stopni) oraz 3 łyżki mąki i odstawiamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rozczyn powinien pracować i zwiększyć swoją objętość. Następnie dodajemy pozostałe składniki, poza tłuszczem i wyrabiamy. Masło dodajemy po kilku minutach wyrabiania. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, gładkie, i łatwo odchodzące od ręki. Po tym czasie odstawiamy je do garowania (wyrastania) w ciepłe miejsce, tak aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto "przebijamy", a więc ponownie krótko przerabiamy, i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,3-1,5 cm, i szklaneczką (u mnie średnica 6 cm) wycinamy pączki- ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia.

Krok 1 - Bomboloni- włoskie pączki  foto
2
Po wyrośnięciu smażymy je w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony, tak aby uzyskały złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Gdy pączki lekko przestygną, nadziewamy je za pomocą szprycy/ worka cukierniczego z odpowiednią końcówką kremem budyniowym
Krok 2 - Bomboloni- włoskie pączki  foto
3
Krem: Żółtka z cukrem ucieramy do puszystości. Następnie dodajemy ok. 50 ml mleka oraz pozostałe składniki (oprócz 400ml mleka) i miksujemy. Gotową masę wlewamy cały czas mieszając do pozostałego gotującego się mleka i gotujemy kilka minut, do utraty smaku surowizny. Studzimy pod przykryciem z foli spożywczej (aby dotykała kremu-zapobiegnie to wytworzeniu się kożuszka)i lekko ciepłym nadziewamy pączki.
Krok 3 - Bomboloni- włoskie pączki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 20.06.2016 23:37
ddziękuję pięknie
ada.la 02.06.2016 10:43
wyglądają pysznie
smerfetka79 01.06.2016 23:59
to bierz śmiało!
Jagódka77 19.05.2016 07:05
takiego pączka to ja nigdy nie odmówię
krokus 09.05.2016 22:04
muszą być pyszne
bryndzia93 09.05.2016 21:57
Wyglądają przepysznie :)
Kolorowa 09.05.2016 21:15
Ciekawe pączki.
afrodyta 09.05.2016 20:48
Wyglądają przepysznie :-)
IKrakowianka 09.05.2016 20:32
pyszności :)
ania2610 09.05.2016 16:27
wspaniale i pysznie wyglądają!
smerfetka79 09.05.2016 16:13
dziękuję i polecam się przekonać:)
Jadwiga/Jaga85 09.05.2016 15:58
pyszne pączki
Ola1984 09.05.2016 15:50
Wyglądają idealnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak