Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

5.0
(41)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

kasza gryczana 100 g
boczek wędzony 250 g (surowy wędzony)
twaróg 250 g (tłusty)
cebula 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
cząber

Składniki na ciasto

mąka tortowa 500 g
woda ciepła 300 ml
olej 1 łyżka

Dodatkowo

cebula 2 szt
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy żeby ostygła.

Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki, a na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

Skwarki oraz pokruszony twaróg dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Pamiętajcie, że boczek jest dość słony i dopiero na koniec należy doprawić farsz bo można go przesolić!

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem foto
2
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem foto
3
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi można podawać od razu z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną jednak ja polecam podsmażone… Mniamm… pycha!
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 08.05.2016 08:50
Uwielbiam pierogi z kaszą i twarogiem :) Pyszne połączenie :)
smerfetka79 07.05.2016 14:31
a u nas z kasząi serem jadało sie zawsze na słodko. Piękne zdjęcia!
paula8 07.05.2016 12:37
Obłędne ;)
w mojej kuchni 07.05.2016 09:06
same pyszności
krokus 06.05.2016 23:23
smaczne pierogi
Iwusia 06.05.2016 23:11
robię podobne są wspaniałe w smaku
MałaMi89 06.05.2016 22:16
Ale smaczne! :)
Ada-Gaba 06.05.2016 20:19
apetycznie wyglądają
iziona 06.05.2016 19:39
Cudowne :)
noninka77 06.05.2016 18:55
Pyszności :)
cukiereczek 06.05.2016 18:49
na takie pierogi to i ja mam ochotę
benka 06.05.2016 18:18
Robię podobne, polecam :)
jagoda5913 06.05.2016 18:16
Dobry pomysł
bryndzia93 06.05.2016 16:42
Pierogów z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam. Te wyglądają apetycznie :)
Ania321 06.05.2016 15:17
Ciekawy przepis :)
Stenka 06.05.2016 14:25
apetycznie wyglądają
bertpvd 06.05.2016 14:17
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak