Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem
Kroki postępowania
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Farsz odstawiamy żeby ostygł.
Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Śmietankę z bazylią miksujemy na jednolity sos. Sos przelewamy do patelni i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Podajemy polane sosem bazyliowym.