Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

szpinak mrożony 1 kg (całe liście)
cebula 3-4 szt
ząbki czosnku 4-5 szt
pomidory suszone w zalewie 5-6 szt
ser feta 200 g
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 1-2 łyżki

Składniki na ciasto

mąka tortowa 500 g
woda ciepła 300 ml
olej 1 łyżka

Składniki na sos bazyliowy z pomidorami

śmietana kremowa 30% 200 ml
bazylia świeża 1/2 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
parmezan starty 2 łyżki
pomidory 1-2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Farsz odstawiamy żeby ostygł.

Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem foto
2
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem foto
3
Przygotowanie sosu bazyliowego z pomidorami:
Śmietankę z bazylią miksujemy na jednolity sos. Sos przelewamy do patelni i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Podajemy polane sosem bazyliowym.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 17.05.2016 11:25
cudnie, cudnie bez dwóch zdań
Habibi 07.05.2016 12:57
bardzo lubię pierogi ze szpinakiem
Ola1984 07.05.2016 08:17
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem :)
MałaMi89 06.05.2016 22:17
Dla mnie bomba :) ale w kulki farszu jeszcze nigdy nie lepiłam, zawsze łyżką - szkoła Mamy ;)
Wiktoria29 06.05.2016 21:16
uwielbiam pierogi ze szpinakiem chociaż z dodatkiem pomidorów nie jadłam
Ada-Gaba 06.05.2016 20:20
Wyglądają pysznie
Bernadeta1 06.05.2016 19:34
pyszności, bardzo takie lubię
jagoda5913 06.05.2016 18:20
Super pomysł
adelajda 06.05.2016 16:44
Na takie pierożki to ja chętna :)
Ela427 06.05.2016 16:28
pyszne pierogi
Benita 06.05.2016 16:24
rewelacyjnie się prezentują
Ania321 06.05.2016 15:15
Wyglądają pysznie :)
Pani Domu 06.05.2016 13:16
najlepsze pierogi
Franciszek 06.05.2016 12:57
Smaczne pierogi
wwwiolka 06.05.2016 12:30
Bardzo fajny przepis.
bietka 06.05.2016 12:12
wyglądaja apetycznie, to ja zabieram 3 sztuki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak