Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8
  • gotowana szynka

    10 dag
  • żółty ser

    20 dag
  • pomidor

    1
  • oliwa

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

    2
  • szczypior

    1 pęczek
  • cebula biała

    1
  • jogurt naturalny

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dokładnie umyć ziemniaki, ale ich nie obierać. Następnie przekroić je na pół. Delikatnie wydrążyć środek małą łyżeczką tak aby po brzegach zostało ok. 1cm. Wydrążony miąższ kroimy w drobną kosteczkę podobnie jak szynkę, ser, cebulę i szczypiorek. Obranego ze skórki pomidora kroimy w ósemki. Ziemniaki i cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z pozostałymi składnikami farszu. Następnie przyprawiamy do smaku według uznania. Do całości można dodać suszone zioła. Połówki ziemniaków układamy na blaszce i napełniamy je farszem. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni. Z jogurtu wyciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem polać sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna125

19.05.2012 22:52
mniam, mniam

szajba2

27.12.2011 15:42
bardzo lubię

kielcok1

21.10.2011 14:37
bardzo lubię jadam bardzo często

Damian19

16.11.2010 08:21
oo, ciekawe ;]

aginaa

23.09.2010 12:08
moje ulubione

Faustyna

31.07.2010 15:16
pychota :) muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat