Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki drożdżowe z wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

margaryna 1/2 kostki
mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
drożdże 10 dkg
jajko 3 sztuki
mąka pszenna typ 650 1 kg

Kruszonka

margaryna 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki drożdżowe z wiśniami

Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Jajka rozbić, roztrzepać, dodać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz a następnie dodać wyrośnięte drożdże. Stopniowo dosypywać mąkę.Ciasto wyrabiać ręką tak, aby je napowietrzać (trzepać). Gdy zacznie odchodzić od ręki, przełożyć do przygotowanych foremek do 1/3 wysokości. Nałożyć na to wiśnie.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski w której wyrabialiśmy ciasto drożdżowe, rozkruszamy do momentu aż nie będzie nam się przyklejać do palców.
Tak wyrobioną kruszonkę posypujemy na ciasto z wiśniami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika, pieczemy około 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.06.2016 09:05
bardzo fajne babeczki
krokus 09.05.2016 22:01
smaczne i apetyczne babeczki
Anna169Hosz 09.05.2016 21:09
Wyglądają fantastycznie.
sezamek 09.05.2016 21:03
smakowicie wyglądają
RenataZ-et 09.05.2016 20:27
przepyszne babeczki
Wiesława1 09.05.2016 17:16
świetne babeczki
KORAL 09.05.2016 16:13
Smaczne babeczki;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak