Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśny mech z żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szpinak mrożony 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki

masa

śmietana 30% 330 ml
galaretka cytrynowa 1

reszta

żurawina suszona

Przepis i sposób przygotowania na: Leśny mech z żurawiną

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać szpinak i znów wymieszać. (Ja użyłam szpinaku, który sama zamroziłam, a po rozmrożeniu zblendowałam). Piec w 180 stopniach ok. 45 minut.
Po ostudzeniu przeciąć na trzy części. Wierzch rozgnieść, aby nadawał się do posypania.
Masa:
Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach aż zgęstnieje. Dodać galaretkę i jeszcze chwilę pomiksować.
Biszkopta posmarować masą, przykryć drugim, znów posmarować, a na wierzch pokruszyć trzecią część. Na tym rozsypać żurawinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 05.05.2016 21:13
świetny torcik
RenataZ-et 05.05.2016 19:52
idealne połączenie
Motorek 05.05.2016 19:17
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak