Dżem brzoskwiniowy z miodem i miętą

Dżem brzoskwiniowy z miodem i miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwiń

    1 kg
  • miodu

    5 łyżek
  • mięty

    8 gałązek
  • cukru kryształu

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie umyć, polać wrzątkiem i obrać ze skóry. Każdą z nich przepołowić, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w grubą kostkę. Przełożyć owoce do garnka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić na dobę w chłodne miejsce.

Ostudzone owoce rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ponownie zagrzać dżem, dodać posiekaną miętę i miód, a następnie gotować przez 8 minut. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beatris

06.10.2012 13:39
Zjadłabym taki dżem na świeżej bułeczce z masełkiem.

elzbietar64

22.04.2012 22:50
ładny kolor wyszedł

pacpaw

31.10.2011 21:08
a tu jak zwykle rozpusta :o)

malaczarna23

08.09.2011 13:13
super

IlonaAlbertos

02.03.2011 00:26
Nie robiłam takiego- ciekawy przepis.

Edyta38

01.02.2011 09:01
super

cichor

24.08.2010 08:30
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat