Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowy z miodem i miętą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwiń 1 kg
miodu 5 łyżek
mięty 8 gałązek
cukru kryształu 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowy z miodem i miętą

Brzoskwinie umyć, polać wrzątkiem i obrać ze skóry. Każdą z nich przepołowić, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w grubą kostkę. Przełożyć owoce do garnka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić na dobę w chłodne miejsce.

Ostudzone owoce rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ponownie zagrzać dżem, dodać posiekaną miętę i miód, a następnie gotować przez 8 minut. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 06.10.2012 13:39
Zjadłabym taki dżem na świeżej bułeczce z masełkiem.
elzbietar64 22.04.2012 22:50
ładny kolor wyszedł
pacpaw 31.10.2011 21:08
a tu jak zwykle rozpusta :o)
malaczarna23 08.09.2011 13:13
super
IlonaAlbertos 02.03.2011 00:26
Nie robiłam takiego- ciekawy przepis.
Edyta38 01.02.2011 09:01
super
cichor 24.08.2010 08:30
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak