Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 8 szt
jagody goji 1/2 szk
białe wino 1 szk
płatki migdałowe 3/4 szk
jajko 6 szt
cukier 3/4 szk
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka pszenna 1 szk
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier puder 1 szk
śmietana 18 proc 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy

Kroki postępowania

1

Jagody zalać winem i namoczyć.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i cienko posmarować wierzch masłem lub margaryną.
Na papier wyłożyć pokrojone jabłka oraz posypać płatkami migdałowymi i jagodami goji ( część zostawić do dekoracji ).
Krok 1 - Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy foto
2
W misce robota umieścić białka, ubijać je chwilę a potem dodać oba cukry.
Ubijać piane na sztywno potem dodawać po jednym żółtku.
Go puszystej piany jajecznej dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą.
Krok 2 - Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy foto
3
Mieszać na najmniejszych obrotach i gotowe ciasto wyłożyć na owoce.
Krok 3 - Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy foto
4
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut.
Krok 4 - Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy foto
5
Gotowe ciasto razem z blachą wyjąć z piekarnika, położyć na cieście ściereczkę i dodatkowo można położyć coś płaskiego co ułatwi nam obrócenie blachy.
Uważając aby się nie poparzyć odwrócić wszystko, zdjąć papier
Krok 5 - Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy foto
6
i pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.
Razem ze ściereczką zostawić roladę do wystudzenia.
Krok 6 - Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy foto
7
Gdy rolada stygnie z cukru pudru i śmietanki wymieszać polewę.
Roladę odwinąć ze ściereczki, położyć ją na talerz i polać polewą.
Na sam koniec udekorować odłożonymi jagodami goji i płatkami migdałowymi.
Krok 7 - Jabłkowa rolada z jagodami goji i migdałami Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 04.05.2016 14:49
tak jest pyszna
anka1988 04.05.2016 14:33
pyszna rolada!
Malinka 04.05.2016 14:14
Prezentuje się nadzwyczaj apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak