Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki na ciepło

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 4 szt
masło klarowane 1 łyżeczka
mleko 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 czubata łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1-2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki na ciepło

Buraki obrać, umyć, przekroić na 4 kawałki. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i upiec (najlepiej przy okazji jakiegoś ciasta lub chleba) do miękkości. Wystudzić. Buraki zetrzeć na tarce, wrzucić do rondelka, dodać masło i przesmażyć. W międzyczasie w mleku rozmieszać mąkę, wlać do buraków i zagotować. Dusić na małym ogniu kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Wymieszać . Podawać na ciepło do obiadu.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 04.05.2016 12:53
mój ulubiony dodatek obiadowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak