Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwiń

    2 kg
  • cukru kryształu

    80 dag
  • limonki

    2
  • cynamonu

    laska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie umyć, polać wrzątkiem i obrać ze skóry. Każdą z nich przepołowić, wyjąć pestkę i pokroić miąższ w grubą kostkę. Przełożyć owoce do garnka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Odstawić na 5 godzin.

Limonkę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Dodać do brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon. Gotować jeszcze przez 10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Starannie zakręcić i pasteryzować konfiturę przez 3 minuty.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mati13

28.10.2012 19:58
bardzo smaczne połączenie

cichor

24.08.2010 08:31
pycha, limonka i brzoskwinia, super pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat