Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwiń 2 kg
cukru kryształu 80 dag
limonki 2
cynamonu laska

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Brzoskwinie umyć, polać wrzątkiem i obrać ze skóry. Każdą z nich przepołowić, wyjąć pestkę i pokroić miąższ w grubą kostkę. Przełożyć owoce do garnka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu przez 25 minut. Odstawić na 5 godzin.

Limonkę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Dodać do brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon. Gotować jeszcze przez 10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Starannie zakręcić i pasteryzować konfiturę przez 3 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 28.10.2012 19:58
bardzo smaczne połączenie
cichor 24.08.2010 08:31
pycha, limonka i brzoskwinia, super pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak