Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoski pieróg

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
mleko ciepłe 150 ml
woda ciepła 150 ml
jajko 1 sztuka
drożdże suche 7 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 3 łyżki

Nadzienie

pieczarki 30 dag
kabanos 10 dag
ser grana padano 10 dag
dymki ze szczypiorkiem 2 sztuki
masło 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Włoski pieróg

Kroki postępowania

1
Ciasto: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na trzy części.
Krok 1 - Włoski pieróg foto
2
Nadzienie: Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, cebulę w kostkę , ser zetrzeć a kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę zeszklić pod przykryciem, dodać resztę składników i poddusić do odparowania wody, doprawiać farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Włoski pieróg foto
3
Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem,
Krok 3 - Włoski pieróg foto
4
zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi,
Krok 4 - Włoski pieróg foto
5
docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawić na 20 minut aby podrosło, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c, podawać gorące danie, można polać ketchupem.
Krok 5 - Włoski pieróg foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 04.05.2016 13:05
o kurczę,jaki fajny !
benka 03.05.2016 18:39
Pyszności :)
Lis 03.05.2016 16:23
Super pomysł:)
mirosława4 03.05.2016 15:44
zjadłabym kawałek
Ela427 03.05.2016 15:33
pyszne jedzonko
olkaaa 03.05.2016 13:46
ciekawa propozycja
Madzai 03.05.2016 13:15
Super :) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak