Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PRL-owski blok czekoladowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 2 szklanki
kakao 2-3 łyżki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
mleko w proszku 2 szklanki
herbatniki 350 g

Porada

Do masy można dodać różnego rodzaju bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: PRL-owski blok czekoladowy

Kroki postępowania

1
Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszam aż składniki połączą się ze sobą i studzę do temperatury pokojowej.
Krok 1 - PRL-owski blok czekoladowy foto
2
Do wystudzonej czekolady dosypuję mleko w proszku i mieszam mikserem. Herbatniki kruszę drobno i dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką aż wszystko się połączy.
Krok 2 - PRL-owski blok czekoladowy foto
3
Prostokątną foremkę do keksu wykłada papierem do pieczenia, przekładam masę i schładzam przez całą noc. Gotowe wykładam na deskę i kroję w dość grube plastry

Krok 3 - PRL-owski blok czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 15.06.2017 18:01
smaczny deser
paniusiaewa 05.09.2016 13:39
Trzeba będzie sobie to przypomnieć
adelajda 07.05.2016 21:20
Pyszne wspomnienie dzieciństwa :)
dodi 03.05.2016 12:59
właśnie taki uwielbiam
Wafelek2601 03.05.2016 12:39
Super smakuje
Róża1 03.05.2016 11:28
pychotka :-)
Benita 03.05.2016 10:31
nigdy nie zapomnę jego smaku
Futka 03.05.2016 10:19
Pycha! Cudowne smaki dzieciństwa :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak