Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mały aromatyczny sernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
masło lub margaryna 5 dag
czekolada gorzka 4 dag

masa serowa

masło lub margaryna 10 dag
twaróg zmielony 25 dag
serek mascarpone 12,5 dag
cukier 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 2 szt
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
wrzątek 2 łyżki
spirytus 2 łyżki
śmietana kremówka 100 ml

lukier

cukier puder 0,75 szklanki
woda

Porada

Do masy serowej możemy dodać żurawinę lub rodzynki.

Przepis i sposób przygotowania na: Mały aromatyczny sernik

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy spód: w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło/margarynę i czekoladę. Gdy już się dobrze rozpuszczą dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy - powinniśmy uzyskać coś w rodzaju mokrego piasku.
Krok 1 - Mały aromatyczny sernik foto
2
Przygotowaną mieszankę przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 20 cm/, wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na 45 min.
Krok 2 - Mały aromatyczny sernik foto
3
Kawę rozpuszczamy we wrzątku /2 łyżki/, studzimy a następnie dodajemy spirytus /ewentualnie rum/. Masło/margarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Gdy kryształki cukru nie będą już wyczuwalne dodajemy po jednym jajku. Następnie do ciasta dodajemy mąkę ziemniaczaną, ekstrakt kawowo-alkoholowy i dokładnie ucieramy. Śmietanę kremówkę ubijamy ale nie na sztywno - tak żeby się tylko dobrze spieniła. Do masy dodajemy porcjami zmielony twaróg, serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Mały aromatyczny sernik foto
4
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
Krok 4 - Mały aromatyczny sernik foto
5
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy 60 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Po 15-20 min. lekko uchylamy drzwiki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia sernika. Z cukru pudru i wody przygotowujemy lukier i polewamy nim sernik. Schładzamy w lodówce by lukier zastygnął.
Krok 5 - Mały aromatyczny sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.05.2016 17:09
super serniczek, chętnie bym zjadła chociaż kawałeczek jak jeszcze coś zostało
Renataj 03.05.2016 11:06
W tym cały jego urok:) Czasem piekę ciasta tylko dla dwóch osób i mam problem bo przepisy są zazwyczaj na duże blachy - niby można podzielić składniki ale jeśli są np. 3 jajka to już mały problem.
Anna169Hosz 03.05.2016 09:00
Szkoda tylko, że mały:)
pestka 03.05.2016 07:14
bardzo lubię serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak