Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywna lasagne z cukinią i papryką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lasagne (po polsku lazania) to rodzaj makaronu, który podaje się z różnymi dodatkami. Bardzo popularna jest lasagne bolognese, jednak ten przepis jest na lazanię wegetariańską z cukinią i szpinakiem.

Składniki:

Makaron

mąka pszenna 500 gramów
jajko 5 sztuk
sól 0,5 łyżeczki

Sos beszamelowy

mąka 40 gramów
masło 25 gramów
mleko 500 mililitrów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,25 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Farsz

cukinia 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
cebula 2 sztuki
pomidory krojone z puszki 2 puszki
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
kumin 0,5 łyżeczki

Dodatkowo

ser mozarella 400 gramów
szpinak 120 gramów
sól do smaku
czosnek 4-5 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna lasagne z cukinią i papryką

Przepis na:

  • wegetariańską lazanię
  • lazanię ze szpinakiem i cukinią
  • bezmięsny obiad

1. Z podanych składników robimy ciasto na makaron. Zawijamy w folię i odstawiamy do odpoczęcia.

2. W międzyczasie robimy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w garnku i dodajemy stopniowo mąkę, energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wlewamy powoli ciepłe mleko i mieszamy energicznie. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zrobi się gęsty i aksamitny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gałkę muszkatołową.

3. Ciasto na makaron rozwałkujemy i kroimy w prostokąty. Odkładamy do lekkiego przeschnięcia. Zagotowujemy posoloną wodę w garnku i blanszujemy partiami po dwa, trzy kawałki makaronu przez około minutę, żeby się nie skleiły. Schładzamy makaron pod bieżącą wodą.

4. Warzywa na farsz kroimy w kosteczkę, dodajemy do nich pomidory z puszki, zgnieciony czosnek oraz przyprawy. 

5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekany szpinak. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy. Przyprawiamy solą.

6. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Układać warstwy zaczynając od makaronu, później sos beszamelowy, sos z warzywami i odrobina sera startego na tarce o dużych oczkach.

7. Czynność powtórzyć. Ostatnią warstwę wyłożyć szpinakiem i posmarować sosem beszamelowym.

8. Wierzch lazanii posypać obficie serem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez 35-40 minut, aż ser się zarumieni.

Lazania to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny lub ciepłe danie na imprezę. Ta wegetariańska wersja przypadnie do gustu każdemu, kto chce ograniczyć mięso w swojej diecie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula8 02.05.2016 23:52
Świetny pomysł ! :)
Łukasz15 02.05.2016 23:16
Musi być pyszna
Franciszek 02.05.2016 21:40
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak