Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna lasagne z cukinią i papryką
Przepis na:
- wegetariańską lazanię
- lazanię ze szpinakiem i cukinią
- bezmięsny obiad
1. Z podanych składników robimy ciasto na makaron. Zawijamy w folię i odstawiamy do odpoczęcia.
2. W międzyczasie robimy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w garnku i dodajemy stopniowo mąkę, energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wlewamy powoli ciepłe mleko i mieszamy energicznie. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zrobi się gęsty i aksamitny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gałkę muszkatołową.
3. Ciasto na makaron rozwałkujemy i kroimy w prostokąty. Odkładamy do lekkiego przeschnięcia. Zagotowujemy posoloną wodę w garnku i blanszujemy partiami po dwa, trzy kawałki makaronu przez około minutę, żeby się nie skleiły. Schładzamy makaron pod bieżącą wodą.
4. Warzywa na farsz kroimy w kosteczkę, dodajemy do nich pomidory z puszki, zgnieciony czosnek oraz przyprawy.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekany szpinak. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy. Przyprawiamy solą.
6. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Układać warstwy zaczynając od makaronu, później sos beszamelowy, sos z warzywami i odrobina sera startego na tarce o dużych oczkach.
7. Czynność powtórzyć. Ostatnią warstwę wyłożyć szpinakiem i posmarować sosem beszamelowym.
8. Wierzch lazanii posypać obficie serem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez 35-40 minut, aż ser się zarumieni.