Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowa bajka

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 2/3 szklanki
kakao 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Krem budyniowy

śmietana 30% 1 szklanki
budyń śmietankowy 1 torebka
mleko 3,2% 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki+150 ml mleka
cukier puder 2-3 łyżki

Warstwa wiśniowa

wiśnie w syropie 1 słoik
cukier żelujący 30 dag
galaretka wiśniowa 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżki

Poncz

syrop malinowy 1/2 lub z wiśni -szklanki
wódka 50 ml
cukier puder 1 łyżeczka

Warstwa śmietanowa

śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

biszkopty podłużne 20 dag
wiórki kokosowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowa bajka

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy biszkopt .
Krok 1 - Ciasto wiśniowa bajka foto
2
Masa wiśniowa: Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Ciasto wiśniowa bajka foto
3
Krem budyniowy: Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści. Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Poncz: Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru.
Krok 3 - Ciasto wiśniowa bajka foto
4
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.

Przełożenie: Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy,
Krok 4 - Ciasto wiśniowa bajka foto
5
układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Słodkich wypieków!
Krok 5 - Ciasto wiśniowa bajka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 02.05.2016 22:13
Lubię połączenia ciasta i wiśni
Franciszek 02.05.2016 21:41
pyszne do kawy
Iwusia 02.05.2016 21:38
smacznie wygląda
Katarzyna59 02.05.2016 21:30
super, extra
Damiano
Damiano 02.05.2016 21:24
smaczne ciasto
Renataj 02.05.2016 21:09
Bardzo apetyczne ciasto - prawdziwa bajka:)
Mama niejadka 02.05.2016 20:51
Pyszne ciasto
ada.la 02.05.2016 20:32
wygląda pysznie
bietka 02.05.2016 20:10
mniam prawdziwa bajka :)
Wiktoria29 02.05.2016 19:53
wygląda bardzo smacznie
olkaaa 02.05.2016 19:34
bardzo fajne
Urszula Świeca 02.05.2016 19:23
Fajne ciasteczko.))
Mniam 02.05.2016 18:59
Przepyszne ciasto! Poproszę do kawusi spory kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak