Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ćwikła

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 2 kg
cukier drobny do smaku
sól do smaku
chrzan o smaku cytrynowym Smak do smaku
ocet jabłkowy 2-3 łyżki
sok z cytryny 2 sztuki
chrzan

Przepis i sposób przygotowania na: ćwikła

Buraczki ( jednakowej wielkości) gotujemy na parze/w mundurkach w wodzie/ lu pieczemy w piekarniku. Po przestudzeniu ścieramy a tarce- u mnie na małych oczkach bo taką lubimy. Dodajemy pozostałe składniki doprawiając pod swoje kubki smakowe.

ćwikła jest najlepsza po dodaniu świeżo startego chrzanu- na tę ilość zużyłam 3 korzenie średniej wielkości, jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżego, albo nie chcemy "płakać przy ścieraniu", można wykorzystać gotowy chrzan kupny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 15.07.2016 20:26
Lubię ćwikłę domowá
smerfetka79 19.06.2016 23:20
zdecydowanie tk!
IwonaKa 07.05.2016 17:37
bardzo lubię
bartek8585 05.05.2016 16:29
o idealne do domowej kiełbachy!
Justi2401 05.05.2016 15:20
Mniam! Domowa najlepsza :)
Franciszek 05.05.2016 14:57
pyszne do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak