Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • żółtka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1/2 szklanki
  • masło

    220-250 g
  • cukier z wanilią

    1-2 łyżki

nadzienie

  • powidła śliwkowe

    1,5 l
  • mąka ziemniaczana

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników na stolnicy wyrabiamy szybko gładkie, kruche ciasto, które dzielimy na dwie części i odstawiamy na minimum godzinę do zamrażarki (ciasto możemy też wyrobić przy użyciu robota)
Po tym czasie pierwszą połowę ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami na dużą blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- ciasto ma być lekko podpieczone i delikatnie zarumienione.Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę śliwkową.

Śliwki mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta i wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ostudzeniu, przed podaniem upieczone ciasto śliwkowe pudrujemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bartek8585

04.05.2016 18:01
pycha takie "swoje" ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat