Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa ricotta

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serwatka ok. 3,5 litra
mleko 0,5 litra
ocet winny 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa ricotta

Serwatkę razem z mlekiem wlewamy do garnka. Podgrzewamy do temperatury 90 stopni (temperaturę kontrolujemy termometrem), po czym garnek stawiamy na najmniejszym palniku zmniejszając tym samym temperaturę podgrzewania do minimum, by nie dopuścić do zagotowania.

Do gorącej serwatki z mlekiem dodajemy ocet i dokładnie mieszamy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i całość chłodzimy przez minimum 8 godzin.

Po schłodzeniu całość przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do odcieknięcia na 1-2 godziny.

Gdy serek odcieknie z nadmiaru serwatki przekładamy go do miseczki i przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 03.05.2016 07:43
Interesujący pomysł
Mniam 02.05.2016 18:44
Domowy serek jest przepyszny.
Kolorowa 02.05.2016 14:41
Ciekawy przepis ;)
benka 02.05.2016 14:24
Ciekawe, ale wolałabym sok z cytryny od octu.
Grazyna0211 02.05.2016 11:55
świetny pomysł
adelajda 02.05.2016 09:58
Też robię :)
SzczyptaChili 02.05.2016 09:18
Bardzo ciekawy przepis
Habibi 02.05.2016 08:48
też robię, ale zakwaszać wolę kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny
Anna169Hosz 02.05.2016 08:26
Ciekawy przepis.
Alex_M 02.05.2016 07:52
domowy serek najlepszy
Agnieszka-87-25 02.05.2016 07:39
fajne to jest
Maridka19 02.05.2016 05:21
Super przepis , wart wypróbowania :)
Małgorzata92 02.05.2016 03:26
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak