Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

gęś 1 sztuka-piers ze skórą

Marynata

miód 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Kapusta na słodko

kapusta kiszona 1 litr
chudy boczek 20 dag
cebula 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
miód prawdziwy 1/2 szklanki
żurawina suszona 1 łyżka
rodzynki 1 łyzka
woda 1/2 litra
mąka pszenna 1 łyzka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Kroki postępowania

1
Pierś z gęsi rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym Przygotowałam marynatę: Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia podlałam mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki.
Krok 1 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
2
Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku.
Krok 2 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
3
Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam pod przykryciem 5 minut.
Krok 3 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
4
Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie,
Krok 4 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto
5
dodałam do kapusty razem z żurawiną i ewentualnie wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia. Podałam gęś na półmisku obłożoną duszoną kapustą. Smacznego!
Krok 5 - Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 04.10.2016 21:10
bajeczna gąska
Pani Domu 01.05.2016 19:46
wspaniała gęsina
afrodyta 01.05.2016 19:24
Pięknie wygląda :-)
Stenka 01.05.2016 16:16
apetycznie wygląda
Motorek 01.05.2016 15:24
pyszny obiadek
Anna169Hosz 01.05.2016 15:17
Prawdziwa uczta... zazdroszczę :)
Krzysztof15 01.05.2016 14:45
bardzo pyszna
Mniam 01.05.2016 13:38
Kawał porządnego mięsiwa na obiad :)
ania2610 01.05.2016 12:43
gęś idealna - soczysta z piękną złotą skórką!
olkaaa 01.05.2016 12:26
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak