Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki duszone po francusku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 500 g
masło 3 łyżki
cebula 1 szt
wino białe wytrawne 75 ml
rosół 250 ml
ząbek czosnku 1 szt
śmietana 1/4 szklanki
mąka 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka (posiekana)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki duszone po francusku

Oddzieliłem trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyłem na rozgrzane masło i podsmażyłem. Wyjąłem grzyby i na tym samym tłuszczu obsmażyłem do szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.05.2016 13:35
smaczne danie
Mniam 30.04.2016 13:21
Fantastycznie przygotowane boczniaki, są przepyszne!
Grazyna0211 30.04.2016 11:09
smaczne danie
Ola1984 30.04.2016 09:37
Obłędne danie :) Moje smaki.
Anna169Hosz 30.04.2016 06:35
To chyba coś dla mnie, lubię takie smaki:)
R'n'G Kitchen 29.04.2016 23:58
Polecamy ;)
Iwusia 29.04.2016 23:19
ciekawa jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak