Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka 2 sztuki
olej rzepakowy
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos musztardowy

białko 2 sztuki
Musztarda kremska Prymat 1 łyżeczka
cytryna 1 sztuka

Sałatka

buraki czerwone 2 sztuki
ocet
cukier kryształ 5 g
ogórki kwaszone 4 sztuki
granat 1 owoc
natka pietruszki pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36

Kroki postępowania

1
Przygotuj składniki.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36 foto
2
Sos aloli cytrynowo-musztardowy: do wysokiego naczynia przekładamy białka, musztardę, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz sok z ½ cytryny. Całość miksujemy, wlewając powoli olej, do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku szczyptą kurkumy oraz solą.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36 foto
3
Sałatka: buraki obieramy ze skóry, kroimy na grube plastry i układamy na blasze z pergaminem. Posypujemy zielem angielskim, solą oraz kolorowym pieprzem. Całość skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 min do piekarnika nagrzanego do 150̊C. Następnie buraki przekładamy do garnka, skrapiamy octem, dodajemy cukier, połamany liść laurowy i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Całość podlewamy ciepłą wodą i chwilę marynujemy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36 foto
4
Do osobnej miski dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, ziarenka granatu, odrobinę oleju, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę buraki wyjęte z zalewy. Doprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na 5 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36 foto
5
Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka i obsmażamy na oleju ok. 3-4 min z każdej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36 foto
6
Mięso podajemy z sałatką i sosem musztardowym.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, odc. 36 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 18.09.2016 11:05
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak