Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik chłodnikowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

krakersy 50 g

CHŁODNIK

botwinka 1 pęczek
sok z cytryny 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
ogórek zielony 1 szt
śmietana 12% 400 g
kefir 200 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
koper świeży 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/4 szkl
jajko 8 szt
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik chłodnikowy

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo.
Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć krakersy i wyrównać.
Krok 1 - Torcik chłodnikowy foto
2
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała.
Botwinkę razem z małymi buraczkami drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić botwinkę. W trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i dodać rozgnieciony czosnek. Kiedy botwinka zmniejszy objętość podlać niewielką ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia.
Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki.
Krok 2 - Torcik chłodnikowy foto
3
Wymieszać z kefirem i śmietaną.
Krok 3 - Torcik chłodnikowy foto
4
Dobrze doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika.
Krok 4 - Torcik chłodnikowy foto
5
Wlać część gęstej masy na dno formy, tak aby przykryła spód z krakersów. Ułożyć w okręg 6 obranych jajek i wylać resztę masy, lekko obstukując. Odstawić do całkowitego stężenia.
Krok 5 - Torcik chłodnikowy foto
6
Na zastygnięty chłodnik ułożyć pokrojone plasterki jajka i posypać świeżym szczypiorkiem. Torcik im dłużej będzie stał, tym białko jajek będzie nabierało różowego koloru. Smacznego :)
Krok 6 - Torcik chłodnikowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.06.2016 23:06
ciekawy pomysł
KORAL 01.05.2016 16:29
ciekawy przepis
iziona 30.04.2016 20:28
Fajny pomysł na imprezkę
halina17 29.04.2016 22:35
pomysłowy przepis :)
Beatris 29.04.2016 21:27
Cudnie wygląda, aż chce się kawałek zjeść:)
Urszula Świeca 29.04.2016 21:13
Wspaniały.))
Ada-Gaba 29.04.2016 19:53
świetny pomysł !
benka 29.04.2016 18:54
Fajnie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 29.04.2016 18:02
uwielbiam wszystko z co buraków... i ten kolor super !
ben-ka 29.04.2016 18:00
Podoba mi się:)
Alex_M 29.04.2016 12:24
pięknie wygląda
2milutka 29.04.2016 11:58
Rewelacyjny pomysł!!!!!
Malinka 29.04.2016 11:32
Przecudna i pomysłowa propozycja!
Konczi 29.04.2016 10:54
pyszna propozycja
luna76 29.04.2016 10:47
fantastyczne danie!!! :)
gosia56 29.04.2016 10:47
super pomysł;)
mysza75 29.04.2016 10:46
jaki fajny torcik na wiosnę
IZABELA29 29.04.2016 10:43
jaki fajny
AZgotuj 29.04.2016 10:30
jestem zachwycona tym przepisem - genialny!!!
Ola1984 29.04.2016 10:19
świetny pomysł :)
Małgorzata Pin 29.04.2016 09:33
Fajny przepis, super wygląda i n pewno świetnie smakuje.
RenataZ-et 29.04.2016 08:42
wygląda pięknie!
Krystyna32 29.04.2016 08:33
bardzo apetyczny
Damiano
Damiano 29.04.2016 08:27
bardzo dobry
norweska20 29.04.2016 08:11
chętnie bym zjadła tą smakowitą propozycję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak