Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
rosół z kury Kucharek 1,5 l
śmietana 30% 100 ml
serek mascarpone 2 łyżki
cytryna 1
kiełbasa krakowska 10 plastrów suchej
papryka czerwona 1
natka pietruszki pęczek
Kminek mielony Prymat do smaku
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat do smaku
cząber do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

Kroki postępowania

1
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz Przyprawą do dań z fasoli. Gdy fasola będzie miękka, dodajemy cząber do smaku i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremu.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto
2
Do zupy wlewamy śmietanę i dodajemy mascarpone oraz odrobinę soku z cytryny. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto
3
Plastry krakowskiej suchej rozkładamy pojedynczo na wyłożonej pergaminem blasze lub kroimy w cienkie paski i wstawiamy na ok. 5-6 min do piekarnika nagrzanego do 160̊C. Paprykę czerwoną opalamy, przekładamy do zimnej wody, po czym dokładnie obieramy ze skóry. Obraną paprykę kroimy w drobną kostkę.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto
4
Każdą porcję zupy posypujemy krakowską suchą, papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Możemy polać olejem koprowym.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak