Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w sosie Chilli Con Carne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 główka
ryż basmati 300 g
cielęcina 500 g
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
masło 1 łyżka

PRZYPRAWY

cząber
Bazylia suszona Prymat
Majeranek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKI (do zapiekania)

bulion
przecier pomidorowy

SOS

sos meksykański 1 słoik (chilli con carne)
czosnek 1 ząbek
cebula biała 1 szt.
cukier 1,5 łyżeczki
papryczka chilli 1 szt.
oregano
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w sosie Chilli Con Carne

KROK 1. Główkę białej kapusty parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.

KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ugotowany ryż basmati, zeszkloną oraz prażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, majerankiem, cząbrem, bazylią, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

KROK 3. Brytfankę wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich uformowane gołąbki, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

KROK 4. Cebulę drobno kroimy i delikatnie ją podsmażamy. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sos meksykański Chilli Con Carne. Całość doprawiamy cukrem, solą oraz oregano i chwilę dusimy. Gotowym sosem polewamy gołąbki i gotowe! :D

Smak całości urozmaiciłam dodatkiem świeżej mięty.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 27.04.2016 15:25
Ależ to pięknie się prezentuje :)
VioletoweKucharzenie 27.04.2016 13:14
chętnie bym spróbowała :-)
IZABELA29 27.04.2016 12:16
warto je zrobić
Ola1984 27.04.2016 11:30
Świetne połączenie smaków.
Franciszek 27.04.2016 11:20
pyszne gołąbki
luna76 27.04.2016 10:48
bardzo apetyczne połączenie :)!!!
Ada-Gaba 27.04.2016 10:43
pysznie i kolorowo
bertpvd 27.04.2016 10:36
takie gołąbki uwielbiam !
mysza75 27.04.2016 10:26
jakie dobre gołabki
Madzai 27.04.2016 10:17
Chętnie bym zjadła :)
Małgorzata92 27.04.2016 09:07
Wspaniałe danie :)
Mniam 27.04.2016 08:55
Te gołąbki muszą być przepyszne!
2milutka 27.04.2016 08:33
Bardzo pyszne danie
Konczi 27.04.2016 07:08
Pysznie wyglądają :)
norweska20 26.04.2016 22:51
co za smakowite i aromatyczne połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak