Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada drożdżowa z marmoladą wieloowocową i kruszonką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl.
drożdże 2,5 dkg.
jajko 1 szt.
cukier 2 łyżki
sól szczypta
mleko 1/2 szkl.
margaryna 3 łyżki
marmolada
kruszonka
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
margaryna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: rolada drożdżowa z marmoladą wieloowocową i kruszonką

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem cukru i odrobiny maki odstawić do wyrośnięcia. Mleko podgrzać a tłuszcz stopić. W misie miksera ubić jajko z cukrem. Dodać sól, mąkę, wyrośnięty rozczyn, przestudzone mleko i wyrobić ciasto, na koniec wlać przestudzony tłuszcz i wyrabiać tak długo aż zacznie się odklejać od misy miksera. Przykryć ciasto lniana ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, jak podwoi swą objętość to rozwałkować je w prostokąt i posmarować po całości marmoladą zostawiając nieposmarowany brzeg ok. 2-3 cm. Zwinąć ciasto w roladę i włożyć do wysmarowanej foremki keksowej po wierzchu posmarować białkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 180 st. i piec 25-30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 09.09.2016 13:46
na pewno jest pyszna
Ela15 14.06.2016 07:28
ciekawy pomysł na pyszne ciasto
ania2610 27.04.2016 12:49
pycha, uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe!
luna76 27.04.2016 10:49
bardzo lubię drożdżowe ciasta, więc przepis w sam raz dla mnie :)
MAR3STA 26.04.2016 22:33
pyszne ciasto
kd045 26.04.2016 21:47
super przepis ;]
Wiesława1 26.04.2016 21:22
Pysznie wygląda
Bernadeta1 26.04.2016 20:17
smaczne ciasto
Edita 26.04.2016 20:06
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak