Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy filet z kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka pojedynczy
orzechy włoskie 50 gram
orzechy laskowe 30 gram
orzechy nerkowca 30 gram
cebula biała 1 mała
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat duża szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat duża szczypta
olej 1 łyżka
śmietana 30% 300 ml
serek topiony kremowy 100 gram
sól do smaku
szczypiorek 1/3 pęczka

Porada

Najlepiej smakuje z makaronem.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy filet z kurczaka

Kroki postępowania

1
Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy przez chwilę na suchej patelni.
Krok 1 - Orzechowy filet z kurczaka foto
2
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką, pieprzem i chili.
Przyprawionego kurczaka przesmażamy na 1 łyżce oleju.
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ponownie chwilę smażymy.
Krok 2 - Orzechowy filet z kurczaka foto
3
W międzyczasie podgrzewamy serek topiony ze śmietanką do czasu, aż serek się rozpuści.
Krok 3 - Orzechowy filet z kurczaka foto
4
Do sosu dodajemy wcześniej uprażone orzechy i mieszamy.
Krok 4 - Orzechowy filet z kurczaka foto
5
Sos z orzechami wlewamy do podsmażonego kurczaka z cebulą i dusimy razem przez ok. 5 minut.
Krok 5 - Orzechowy filet z kurczaka foto
6
Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą.
Krok 6 - Orzechowy filet z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.04.2016 11:38
fajny pomysł na kurczaka
mami93 26.04.2016 11:10
fajny pomysł :)
Edith85 26.04.2016 09:52
mniam....pychota
Stenka 26.04.2016 08:33
ciekawy pomysł
RenataZ-et 26.04.2016 08:25
świetny pomysł!
Maridka19 26.04.2016 07:41
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak