Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z dżemem porzeczkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda przegotowana 4 łyżki

Masa porzeczkowa

dżem porzeczkowy 250 ml
śmietana 30% 400 ml
galaretka owoce leśne 2 szt

Pianka

śmietana 30% 300 ml
cukier puder wg uznania
śmietan fix 1 szt
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z dżemem porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Bardzo długo ubijamy aż masa będzie szklista. W osobnym naczyniu rozkłócamy żółtka i dodajemy wodę. Powoli żółtka wlewamy do białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masę wylewamy na brytfankę i pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy.
Krok 1 - Biszkopt z dżemem porzeczkowym foto
2
Ciasto kroimy na pół. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym.
Krok 2 - Biszkopt z dżemem porzeczkowym foto
3
W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy do momentu tężenia. W misce na sztywno ubijamy śmietankę. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Masę wykładamy na dżem. Przykrywamy 2 warstwą biszkoptu.
Krok 3 - Biszkopt z dżemem porzeczkowym foto
4
Pianka: śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. W przypadku gdy nie chce zgęstnieć dodajmy 1 śmietan fix. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy starą czekoladą mleczną.
Smacznego.
Krok 4 - Biszkopt z dżemem porzeczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 08.05.2016 21:39
piękny deserek!
dodi 26.04.2016 10:13
ale pyszny biszkopcik
Konczi 25.04.2016 20:22
Bardzo lubię takie ciasta
mirosława4 25.04.2016 19:06
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak