Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z marchewką i sosem waniliowym
Kiedy marchewka zmięknie blendujemy ją na puree (można przetrzeć przez sitko ) i odstawiamy do wystygnięcia.
W misce za pomocą widelca rozcieramy delikatnie twaróg, po środku robimy wgłębienie wbijamy w nie jajka, dodajemy puree marchewkowe i szczyptę soli – wsypujemy tyle mąki aby ciasto odchodziło nam od ręki (jej ilość zależy i od sera i puree, może być potrzebna większa ilość niż w przepisie).
Wyrabiamy jednolite ciasto. Wyrobione ciasto lekko rozwałkowujemy i za pomocą kieliszka wycinamy kluski. Leniwe gotujemy w gorącej wodzie. Wyjmujemy minutę po ich wypłynięciu na wierzch. Odcedzamy.
Sos waniliowy: Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy nasionka z wanilii i zalewamy je śmietaną. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu kiedy przynajmniej 1/3 płynu odparuje.
Ugotowane leniwe serwujemy razem z sosem waniliowym, smacznego ; )