Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa wędzona 2 szt
jabłka 4 szt
por (biała część) 1 szt
śliwek suszonych 4 szt
ziele angielskie 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
cydr 3 szklanki
woda 1-2 szklanki
cukier brązowy 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym

Golonki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie golonki przekładamy do garnka i zalewamy je cydrem ( jeśli cydr nie przykrywa golonek, dolewamy wodę ).

Do golonek dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pora pokrojonego na 4 części, śliwki suszone i pozbawione gniazd nasiennych przekrojone na 4 części jabłka. Garnek przykrywamy i gotujemy golonki do miękkości tj. około 2 godzin.

Kiedy golonki zmiękną wyjmujemy je z garnka, a cały płyn przecedzamy.

Ugotowane jabłka, pora i śliwki przecieramy przez sitko i przekładamy na patelnie lub do rondelka – dolewamy część przecedzonego płynu ( u mnie 1 szklanka ) i odparowujemy na dużym ogniu, aż odparuje minimum 1/3 zawartości.

Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem/miodem. Golonkę dzielimy na części , polewamy powstałym sosem i serwujemy np. z kopytkami.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IgraszkiLosu 29.05.2016 09:19
Dziękuje Wam bardzo za miłe słowa :)
Barbara13 29.04.2016 07:56
Ciekawy przepis i cudne podane
Pani Domu 28.04.2016 21:54
pięknie wygląda
halina17 28.04.2016 21:02
Dobry przepis.
Wafelek2601 28.04.2016 20:00
Bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak