Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzi puch

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
mąka tortowa 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
woda ciepła 2 łyżki
olej 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

bułka czerstwa 2 małe
mleko 3 szkl
cukier 2 łyżki
olejek migdałowy 1-2 krople
wiórki kokosowe 10 dkg
masło 1 1/2 kostki
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Posypka

masło 1 łyżka
cukier 2 łyżki
wiórki kokosowe 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzi puch

Kroki postępowania

1
Białka ubijam z cukrami na sztywno
Krok 1 - Łabędzi puch foto
2
potem dodaję po 1 żółtku, następnie wlewam ocet i olej oraz wodę
Krok 2 - Łabędzi puch foto
3
wsypuję mąkę z proszkiem i mieszam na koniec pianę z białek i lekko ubijam na gładką masę
Krok 3 - Łabędzi puch foto
4
wlewam gotowe ciasto do formy i piekę w piekarniku na 180 st na 30 minut
Krok 4 - Łabędzi puch foto
5
Robimy masę:
Bułki zalewamy dwiema szklankami zimnego mleka do chwili aż dobrze zmiękną.
Krok 5 - Łabędzi puch foto
6
następnie rozgniatamy widelcem lub blenderem
Krok 6 - Łabędzi puch foto
7
pozostałą szklankę mleka zagotowałam z cukrem,dodałam bułki, wiórka i olejek zagotować 5 minut.Odstawić do wystudzenia
Krok 7 - Łabędzi puch foto
8
masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce masy i ucierać na puszystą masę
Krok 8 - Łabędzi puch foto
9
Biszkopt przekroić na 2 placki,pierwszy posmarować dżemem
Krok 9 - Łabędzi puch foto
10
nałożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem
Krok 10 - Łabędzi puch foto
11
Robimy posypkę :
Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu, dodajemy cukier a na koniec wiórki mieszamy aż uzyska złoty kolor
Krok 11 - Łabędzi puch foto
12
Ciepłą posypkę wkładać na masę na wierzch aby przyległa do ciasta
Krok 12 - Łabędzi puch foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.09.2016 10:28
super ciacho
gusia1000 25.04.2016 22:09
Smaczne ciasto i ta nazwa.
Mama niejadka 25.04.2016 18:09
Pyszne ciasto
Ela427 25.04.2016 16:50
pyszne ciasto
halina17 25.04.2016 15:45
Dobre ciasto .
Krystyna32 25.04.2016 10:28
smaczne ciasto
Madzai 25.04.2016 09:44
Mniam mniam
RenataZ-et 25.04.2016 09:40
świetne ciasto!
ilka01 25.04.2016 09:15
pychota :)
Wacław 25.04.2016 08:31
lubie takie delikatne ciasta
Krzysztof15 25.04.2016 06:33
pyszne ciacho
MAR3STA 24.04.2016 23:50
Puszyste i przepyszne
Renata9 24.04.2016 22:27
Smaczne ciacho :-)
mirosława4 24.04.2016 20:13
inspirująca nazwa tego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak