Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z suszonymi owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1,2 kg
śliwki suszone 20 szt
morele suszone 10 szt
majeranek 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 2 łyżki
tłuszcz do formy

Porada

Schab z owocami suszonymi doskonale pasuje na ciepło jak i na zimno, jako danie obiadowe oraz jako wędlina na kanapki. Przed pieczeniem schab możemy związać aby nie wyszedł zbyt płaski.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z suszonymi owocami

Schab myjemy, osuszamy, nacieramy solą i czosnkiem granulowanym i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wycieramy papierowym ręcznikiem. Wzdłuż kawałka mięsa robimy ostrym nożem nacięcia, w które wciskamy suszone owoce /w dwa nacięcia włożyłam śliwki suszone a w jedno morele/. Majeranek, papryki mielone, i pieprz mieszamy /nie dodaję już soli/. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso, przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, obkładamy niewykorzystanymi owocami i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, naczynie z mięsem nakrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 80 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.04.2016 13:57
smaczny schabik
Krzysztof15 24.04.2016 19:41
bardzo smaczny
Marta1986 24.04.2016 18:25
bardzo smaczne
w mojej kuchni 24.04.2016 17:38
prawdziwy mięsny przysmak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak